Grillowane bakłażany z kaszą jęczmienną
Melanzane alla griglia con cereali orzo
Grilled aubergine with barley cereal
2 porcje
Składniki:
1 średni bakłażan
2 łyżki oleju słonecznikowego
ząbek czosnku
150 g kaszy jęczmiennej
sól
mała garść suszonych śliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
kilka listków mięty
kilka listków naci pietruszki
Kaszę jęczmienną gotowałem w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją z opakowania.
Rozgrzałem dobrze patelnię grillową na średnim ogniu. Umyty bakłażan pokroiłem w poprzek na plastry o szerokości ok. pół centymetra. Każdy plaster posmarowałem z obu stron olejem roślinnym o neutralnym smaku (oliwa nie nadaje się - szybko zaczęłaby się palić) i ułożyłem plastry na gorącej patelni. Przewracałem łopatką raz czy dwa każdą część warzywa. Grillowałem dopóki plastry stały się miękkie i elastyczne, odcisnęły się na nich charakterystyczne ślady od patelni.
Kiedy bakłażan był już gotowy, w rogu patelni grillowej, gdzie temperatura jest niższa niż w środkowej części, przez chwilę, podsmażyłem na kilku kroplach oleju pokrojony drobno ząbek czosnku.
Do gorącej odcedzonej z wody kaszy dodałem pokrojone suszone śliwki, oliwę z oliwek, wycisnąłem sok z cytryny. Na koniec wmieszałem poszatkowaną nać pietruszki i miętę.
Usmażony czosnek ułożyłem na skropionym oliwą bakłażanie, alternatywą jest dodanie czosnku bezpośrednio do kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz