W bieżącym roku dwa razy odwiedziłem ulubiony półwysep. Italia przywitała mnie w maju Wenecją i okolicznymi wyspami, w czerwcu zaś magicznym, górzystym Południowym Tyrolem.
Na zaproszenie Roter Hahn/Gallo Rosso/Red Rooster czyli po prostu Czerwonego Koguta zwiedziłem ostatnio magiczną krainę mlekiem i sokiem jabłkowym płynącą...
Roter Hahn to zrzeszenie promujące agroturystykę w Południowym Tyrolu.
Pośród około 2600 farm zlokalizowanych w regionie (spójrz na mapę), członkami Czerwonego Koguta jest ponad 1600 z nich. Gdy planujemy więc wypoczynek we włoskim Tyrolu to na jednej stronie internetowej znajdziemy potrzebne informacje o adresach i atrakcjach - RED ROOSTER [w prawym górnym roku można zmienić język, niedługo dostępny będzie również polski].
Korzyść klienta związana z członkowstwem farmy w Czerwonym Kogucie to gwarancja oferowanej jakości. Logo zrzeszenia wyświetlane jest tylko i wyłącznie w miejscach, które poddawane są corocznym kontrolom. W przypadku usług noclegowych przyznawane są dodatkowo symbole kwiatków. W zależności od standardu oferty farmy z noclegiem otrzymują od jednego do pięciu symboli (do 2014 roku czterech).
Zrzeszone restauracje serwują jedzenie oparte na lokalnej tradycji. Na próżno szukać w nich carbonary czy pizzy, serwowane są knedle, speck i tradycyjny strudel jabłkowy oraz soki z okolicznych sadów. Nie bez znaczenia jest fakt, że w każdej restauracji 50% produktów wykorzystywanych w kuchni pochodzi z gospodarstwa właścicieli, 30% to składniki z regionu, 20% to produkty włoskie. Smak natury jest obłędny.
Zapraszam na fotowycieczkę po farmach, które miałem możliwość odwiedzić.
Dziś pierwsza część. Jedziemy DO:
Lüch da Pćëi w miejscowości St. Kassian. Na farmie hodowane są krowy (ponad 120 krów!), produkowane wysokiej jakości sery i jogurty. Bardzo nowoczesne gospodarstwo.
Lüch de Survisc w Wengen, gdzie Anne Marie Vallazza serwuje wyrywającą z butów kuchnię
Lüch da Ciampidel w St. Kassian, Manuela Agreiter i jej rodzina hodują krowy mięsne. Na famie znajduje się mały sklepik, w którym kupić można sezonowane steki i świeże mięso wołowe.
Gönnerhof w miejscowości Percha, gdzie Rosi Steiner pokazuje jak zrobić mozzarellę. Baza noclegowa i przegląd zwierząt hodowlanych.
Niedristhof, ciągle Percha choć tym razem na szczycie góry. Margareth i Paul Niederwolfsgruber z rodziną serwują tradycyjną kuchnię Południowego Tyrolu w domowej odmianie.
niedziela, 29 czerwca 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz