Rabarbarowe:
40dkg rabarbaru
niepełne pół szklanki cukru
Ciasto:
1 jajo
niepełne pół szklanki cukru
7,5 dkg masła
niepełne pół szklanki wody
6 gorzkich zmielonych migdałów (zastąpiłem płatkami migdałowymi)
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar obrałem, pokroiłem i ułożyłem w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym obficie bułką tartą naczyniu żaroodpornym. Zasypałem cukrem. Po tych czynnościach ubiłem mikserem na białą pianę jajko z cukrem, kiedy w rondelku zaczęła gotować się woda z masłem. Dolałem gorący płyn nie wyłączając robota. Mąka przesiana z proszkiem do pieczenia dołączyła do gładkiej masy i tak powstało ciasto na wierzch pokrojonych łodyg. Przed polaniem rabarbaru łyżką wmieszałem w ciasto przygotowane płatki migdałowe.
W temperaturze 200 stopni C placek piekł się moment ponad 20 minut przy czym przez część czasu przykryty był pergaminem, żeby wierzch pozostał złoty a nie spalony. Przed podaniem głuba warstwa cukru pudru ozdobiła górę ciasta.
Jest słodkie, lekko wilgotne i bardzo puszyste. Skandynawi/-ki to mają jednak nosa do niedojrzałych rabarbarowych łodyg
7 komentarzy:
zjadlabym niejeden kawalek, nie powiem... :-)
I ja :) Jestem pewna, ze przepyszne, bo bardzo podobne do dunskiego ;)
Tak sobie myślę, ze na noc nie powinnam oglądać ciast, bo źle się to dla mnie kończy. ;-) Ale jak nie patrzeć, jak ładnie wygląda. :)
A ja robię dziś coś podobnego :)Mniam!
A ja jeszcze w rabarbar się nie zaopatrzyłam ... no, ale na razie popatrzę sobie tylko na to smakowite, skandynawskie cudo :)
A znasz tę piosenkę? http://www.youtube.com/watch?v=HZ-nhtp7-A8
:D
już jest rabarbar? lecę jutro na targ, uwielbiam kruche ciasto o takim kwaskowatym smaku.
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz