niedziela, 19 kwietnia 2009

Zielone marynowane ząbki



Wilk i Wisła to piknikowa impresja...

...obok przekasek, oczywiscie z czosnkiem (pieczywo z salami, grillowaną cukinią, czosnkiem marynowanym, papryką).

W ramach
Dnia Czosnku mój przepis na marynowane zielone ząbki:


Marynata:
250ml wody
50ml octu spirytusowego
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Podgrzewamy do rozpuszczenia soli i cukru

3 główki czosnku obieramy, każdy ząbek można podzielić na kawałki chociaż dobrze marynują się i w całości. Układamy w słoiczku i zalewamy 1 łyżeczką dobrej oliwy, a następnie przygotowaną marynatą. Dodajemy suszone zioła - bazylię, oregano, pietruszkę (łącznie ok 1,5 łyżeczki). Słoik dokładnie zakręcamy, wkładamy do garnka z gorącą wodą. Pokrywka powinna wystawać ponad jej powierzchnię. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Po wyjęciu studzimy w temperaturze pokojowej, kilka dni cierpliwości i czosnek jak malowany.

4 komentarze:

Konsti pisze...

Swietny jest taki czosnek, tez taki robie. Fajnie, ze wlasnie ten przepis wybrales na Dzien Czosnku, warto go popularyzowac... Pozdrawiam.

Barwy kuchni pisze...

uwielbiam takie słoiczkowe cudeńka :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

O w mordę, jaka kanapka! Cudo! Ostatni raz jadłam takie rok temu... Czas to zmienić.

Tilianara pisze...

Mmmm, zjadłabym taką kanapkę, a i ten czosnek mnie nęci :)