czwartek, 16 kwietnia 2009

Tapas - chleb z kiełbasą w hiszpańskim stylu


Zaniedbywałem ostatnio blog bo (jak często) zabiegany byłem i od aparatu ręce daleko trzymałem. Wracam na chwilę zaprezentować dzisiejszy wypiek. Przekąska o pikantnym smaku w hiszpańskim stylu. Przeglądałem marcową "Sól i pieprz" i pomyślałem, że szybki chlebek na drożdżach to coś w sam raz na dzisiejszą prostą kolację. Zmodyfikowany o wkładkę przepis przedstawiam zatem:

Placek z kiełbasą wiejską
w oryginale "z chorizo"

20g drożdży
400g mąki
200g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
15g miękkiego masła
200g pokrojonej w kostkę pieczonej kiełbasy wiejskiej

Drożdże pokruszyłem i rozpuściłem w 3 łyżkach ciepłej wody. Wymieszałem z mąkami, solą, masłem i 250ml ciepłej wody. Wyrobiłem ciasto. Odstawione w cieple rosło przez 30min.

Ponownie ciasto zagniotłem. Dodałem kiełbasę i wymieszałem całość. Przełożyłem na nasmarowaną tłuszczem keksówkę (dł. 25cm) i dałem jeszcze 30 min na wyrośnięcie. Piekarnik rozgrzany był do 220 stopni C. Pieczenie zajmuje 30 min przy czym przez pierwsze 15 umieszczamy pod blachą miseczkę (w moim przypadku większą blachę) z wrzącą wodą. Kuchnia pachniała kiełbasą i pieczoną bułą, trochę masła na kromkę chleba, świeżego ogórka i kolacja gotowa.


Może szczególnie lekkie danie jak na kolację to nie jest ale przy dzisiejszych kaprysach...

W lodówce do weekendu czeka i moczy się w oleju przesiąkniętym czosnkiem i pietruszką przygotowana dzisiaj grillowana cukinia, to już opowieść na kolejny raz.
Smacznego

5 komentarzy:

magda barcik pisze...

apetycznie ;-)
ale jak dla mnie, to ta cukinia brzmi o wiele bardziej kusząco...

asieja pisze...

coś pysznego dla wielbicieli nie słodkich wypieków :-)

kasiaaaa24 pisze...

Brzmi i wygląda super :) I bardziej przemawia do mnie wersja z naszą rodzimą wiejską, niż z chorizo :)

Hanna Mi pisze...

chleb dla prawdziwych mężczyzn :-)))

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Fajnie, że wróciłeś na bloga :)I na cukinie już czekam!