Pomysł na deser pojawił się tak nagle, że nie było czasu na zakupy. Powstała prosta cytrynowa baba ze składników dostępnych pod ręką. Powstało ciasto świetne do niedzielnej kawy i na drugie śniadanie.
Baba cytrynowa
Składniki:
1 cytryna
1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
kostka masła
4 jaja
1,5 szkl. cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuściłem w rondlu, ostudziłem.
Cytrynę sparzyłem, starłem skórkę na tarce o drobnych okach, kwaśny sok wycisnąłem.
Do przesianej mąki dodałem cukier i proszek do pieczenia, wbiłem jajka. Zmiksowałem wszystko wlewając powoli złote, ciekłe masło i sok z cytryny. Na koniec wymieszałem skórkę cytrynową z masą i przelewam ciasto na wysmarowaną tłuszczem, wysypaną bułką tartą formę. W temperaturze 180 stopni piekłem do czasu, gdy ciasto się przypiekło, powietrze wypełniło słodyczą, a wbity w wypiek patyczek był suchy.
...i tak inicjację bloga mam za sobą,
Smacznego!
2 komentarze:
Witaj w blogowo-kulinarnej rodzince i z tego co widzę piekarniczej również :) Bardzo aromatyczny i cytrynowy początek :) Miłego pisania i gotowania :)
babka jest przepyszna. robię już któryś raz. dzięki za tak prosty aczkolwiek smaczny przepis.
Prześlij komentarz